сряда, 21 февруари 2018 г.

Начало на пролетен сезон 2018 в Големите равнини на САЩ


Начало на пролетен сезон 2018 в Големите равнини на САЩ

Христо Чипилски

научен асистент по метеорология в Националния център по метеорология на САЩ


Сезонът на бурите е в пълен ход над южните части на Америка. Никак не е случайно, че Големите равнини на САЩ позволяват образуването на толкова екстремно време!

На първата карта по-долу виждате добре изразен студен фронт, който в момента пресича централните части на Оклахома. Температурните разлики са впечатляващи даже и по тукашните стандарти - докато в северозападните части на щата температурата е -11°С, то в крайните югоизточни такива тя достига цели 21°С, т.е. 32°C разлика! Температурните промени по протежението на самия фронт достигат до 18°C - 20°С и в някои случаи са само в рамките на няколко километра.


Както се вижда и от метеограмата от Норман, поведението на този студен фронт е крайно интересно от метеорологична гледна точка. Вчера студеният въздух се придвижи в посока югоизток, но впоследствие стационира и напълно спря своето движение. В Норман например, където се намира Националния център по метероология и където работя аз, студеният фронт спря около района на университета и остана там в продължение на часове. Лично аз изпитах резките промени на температурата в рамките на броене метри разстояние. Тези промени се изразяват в рязкото покачване и спадане на температурата в станцията на града, което говори че фронтът е минал над нея поне няколко пъти. Рано днес същият този студен фронт започна да се придвижва отново в посока югоизток, а температурните контрасти от двете му страни се увеличаха значително. Отчетохме спад от 19.1°С на 6.6°С само в рамките на 15 минути!

Резултатът от тези резки промени са и първите бури за този сезон, които виждате на втората карта от този пост. Заради ниските температури зад приземния студен фронт и високите температури във височина (10°С на 850 hPa), гръмотевичните бури бяха съпътствани от дъжд с образуване на поледица. Ледената буря в Норман стана причина за затварянето на университетските занятия. Но тя показа и своята красива страна, отрупвайки клончето от снимката по-долу в изящни ледени скулптури.



Няма коментари:

Публикуване на коментар