вторник, 3 март 2015 г.

Гръмотевична буря в Русе на връх Националния празник

Здравейте и честит Национален празник! Дойде време и за първата публикация за тази година, и то заради изненадващо интензивна гръмотевична буря, която предложи чести гръмотевици, дъжд, градушка, поривист вятър и дори фуниевиден облак/несуперклетъчен вихър.
Признавам си, че все още не хвърлям поглед върху картите, обособени за прогнози на гръмотевични бури, но сега като го направих, те определено са загатвали за някаква активност днес. И все пак, дори и сега, не бих направил прогноза, която да обхване точно това, което се случи днес. Ето и снимките.

Около обед небето изглеждаше така:




След което започна бързото развитие на коментираната гръмотевична буря:




Появи се и фуниевиден облак с оформящ се към земята вихър:






Малко след това фунията се прибра към облака, а самата буря продължи в югоизточна посока. По този обещаваш начин започна пролетта тук, друг въпрос е, как ще продължи. Русе често е пасивен в най-активните месеци, но пък и подобна буря в началото на март аз лично не си спомням. Обстановката днес потвърждава, че и не е нужно времето да е много горещо. Температурата може би беше между +10С и +12С, но пък атмосферата беше достатъчно неустойчива, подкрепена от наличие на вятърен срез.




Няма коментари:

Публикуване на коментар