понеделник, 25 януари 2016 г.

Зима в Русе - 16-20.01.16

Преди предстоящото затопляне, да си припомним наскоро отминалата доста добра снежна обстановка. Какво се случи преди почти десетина дни? Дълбок средиземноморски циклон, минал по подходяща територия, в комбинация със студения въздух от север, затрупаха със сняг почти цялата страна. Виелиците пък не подминаха Североизтока.

Ето как се разви обстановката в Русе.

Събота - неделя 16-17.01.16
Дъждът премина в сняг около 15 часа, като само за час започна да побелява. Пикът беше в нощните часове на неделя, до обяд. Снимките са от неделя.

Около обед



Вечерта. Сериозни навявания, като още тогава дърветата бяха почнали да се огъват под тежестта на снега. Градът беше пълен със счупени клони, провиснали и скъсани кабели. Към днешният 25.01. на места все още се забелязват такива.





Понеделник 18.01.16
Преди обед отново валя сняг, а следобед вече можеше да се види, колко е успяло да натрупа от събота.


Следобедни снимки






Вторник 19.06.16
Вторник се показа слънце, а температурата започна да пада.


Сряда 20.06.16
Първият от поредицата много студени дни. В този ден в 11 часа температура в Русе беше с два градуса по-ниска от тази на Мусала. Минус 16 градуса.
За да се оправдае и името на блога, естествено трябваше да бъде проверено, какво е в тези условия да си точно до реката. Смея да кажа, че тази част на града, обвита в ледена мъгла, беше и най-студената. Усещането беше все едно стоиш срещу отворена хладилна камера. Информационното табло на брега показваше температура на въздуха от -14 градуса, температура на водата от +2 градуса. Тествано, само в рамките на минута-две незащитените ръце измръзват, а пръстите спират да изпълняват заповеди. Снимката с термометъра е от нощта на четвъртък.




Няма коментари:

Публикуване на коментар